Novinarska konferenca

Govorci so bili skladatelj Leon Firšt, avtor besedila Janez Usenik, pevca Eva Černe in Klemen Bunderla ter producenta Tilen Naraks in Miha Firšt.

Zgodba o Veroniki Deseniški je slovenska zgodba o Romeu in Juliji in je po besedah naših ustvarjalcev drugi največji slovenski ep, scenarij muzikala pa govori tudi o tem, kako je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni.

Ekipa na tiskovni konferenci
Ekipa na tiskovni konferenci (z leve Tomislav Gangl, Janez Usenik, Jaka Kotnik, Leon Firšt, Klemen Bunderla, Eva Černe, Tilen Naraks in Miha Firšt)

Muzikal pripravljajo dirigent Simon Dvoršak, režiser Marko Plantan, asistent režije Luka Marcen, kostumografinji Rosana Knavs in Iris Kovačič, koreografinja Aja Zupanec ter oblikovalec in scenograf Matija Kovač, za 3D videomapping projekcije pa skrbita Tomislav Gangl in Jaka Kotnik. Prav za omenjene projekcije, ki so oblikovane posebej za notranje obzidje celjskega Starega gradu, verjamemo, da bodo eden od pomembnih elementov, ki bodo to produkcijo ločili od sorodnih, saj nam bo množica projektorjev omogočila, da mogočno historično stavbo z večstoletno zgodovino integriramo v scenografijo sodobne predstave in obiskovalce posrkamo v svet Celjskih grofov.

Zasedbo glavnih vlog imamo v celoti podvojeno, tako bosta kot Veronika Deseniška nastopili Eva Černe in Andreja Zidarič, kot Friderika Klemen Bunderla in Aco Bišćević, grofa Hermana bosta upodobila Marjan Bunič in Matija Bizjan, v drugih pomembnejših vlogah pa bomo lahko videli še Tjašo Hrovat, Mihaela Strnišo, Jako Mihelača in Boštjana Korošca.  Odločili smo se, da bomo igralki za še eno ključno vlogo, vlogo Elizabete Frankopanske, Friderikove prve žene, poiskali na avdiciji.

V zgodbi izpod peresa Janeza Usenika Veroniko, potem ko se po Elizabetini smrti poroči s Friderikom, Celjski grofje žrtvujejo, da bi se obranili pred napadalci, Friderik, ki je tudi v resnici bil tisti grof, ki je takrat trgu Celju podelil mestne pravice, pa v njen spomin zgradi mesto, ki bo še stoletja pričevalo o njuni ljubezni, ki bo preživela njiju in vso celjsko rodbino. Od tu tudi odločitev, da smo v promocijo uvedli srce iz zvezd, med katerimi najbolj izstopajo tri, postavljene v konstalacijo zvezd iz celjskega grba.

Muzikal organizira Društvo za glasbeno gledališče Slovenije, v koprodukciji z Mestno občino Celje, Zavodom Celeia Celje in Hišo kulture Celje. Premiero, ki ji bodo sledile še vsaj tri ponovitve, bomo izvedli 5. julija na celjskem Starem gradu, kasneje pa bomo poleti gostovali še po nekaj drugih slovenskih gradovih.

Prepričani smo, da bo tako velikopotezna produkcija, v katero smo angažirali najboljše lokalne ustvarjalce in nekaj najboljših slovenskih glasbenogledaliških izvajalcev, vsebinsko pa stavi na vedno aktualno ljubezensko zgodbo, našla svoje mesto na prizoriščih po vsej Sloveniji, Celju pa v smislu promocije in turističnega potenciala pomagala še dolgo po premieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *